Freja House Photography

Fototips del 2

Fototips del 2

Välkommen till fototips del 2!

Denna gång kommer det handla om  inställningar på kameran vi fotar med. På kameran finns det automatiska, halvautomatiska samt manuella inställningar man kan använda sig av. Jag som de allra flesta började fota med de automatiska inställningarna för jag hade inte tillräcklig kunskap om allt det andra som fanns tillgängligt. Inget konstigt alls! Men ju mer jag fotograferade så upptäckte jag att bilderna inte blev som jag önskade. Jag behövde sätta mig in i hur inställningarna fungerade. Eftersom jag inte är jätteförtjust i att läsa tekniska manualer, sökte jag mycket på internet. Då jag lär mig mer via bilder blev det Youtube som fick bli min uppslagsbok.

När väl polletten trillade ner öppnade sig en helt ny värld! Allt blev helt plötsligt mycket lättare. Nu kunde jag skapa exakt den känslan i bilden som jag var ute efter. All fotografering handlar om att skapa med ljus och  det är det viktigaste för att skapa fantastiska bilder.

Fast jag rekommenderar att man läser sin kameras manual för olika märken av kameror har sina inställningar! Man kan skjuta på det men man kommer till slut inte undan om man vill bli bättre.

Man brukar prata om 3 olika förhållanden som påverkar ljusinsläpp, ljuskänslighet samt skärpedjup i en bild:

  • ISO
  • BLÄNDARE
  • SLUTARTID

ISO – ju högre ISOtal du har ju mer ljus behövs för att skapa väl exponerad bild. Ju lägre ISOtal du har desto mindre ljus behövs det.

 

 

BLÄNDARE – avgör hur mycket ljus som kan leta sig in genom kameralinsen. Ju större öppning desto mer ljusinsläpp samt kortare skärpedjup. Om jag tex vill framhäva en vacker blomma i förgrunden men tona ner bakgrunden, så väljer jag en större öppning. Vill du fotografera landskap, ja då vill man att så mycket som möjligt ska vara skarpt. Då behöver man kanske minst F/11.
Bländarstoppen ser vanligtvis ut så här på din kamera : f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16 osv. Ju lägre F-stopp nummer ditt objektiv har desto mer ”blurrig” bakgrund och bokeh kan du skapa. Det lägre numret betyder också att du kan fota i mindre ljus.

SLUTARTID – avgör under hur lång tid  kamerans öppning hålls öppen.  När man trycker på knappen för att ta en bild öppnar sig en ridå inuti kameran och stänger sig sedan. Den slutartid du valt bestämmer hur fort det kommer att gå. Har du dåligt med dagsljus kan man behöva en lite längre slutartid. Men då finns också risken att bilden inte blir knivskarp. Man brukar säga att en handhållen kamera kräver dubbelt så lång tid som din kameralins är lång. Har du t.ex. ett 50mm objektiv behöver slutartiden vara minst 1/60.

När man kombinerar ISO,BLÄNDARE OCH SLUTARTID så kan du skapa de mest kreativa bilder du vill ha.

Ett tips är att du börjar med att ställa in kameran i AV-läge som betyder att du bestämmer hur stor bländaröppningen ska vara beroende på vad du ska fota. Då sköter kameran resten åt dig och bestämmer hur snabb slutartid du behöver. Du kan också ställa in kameran på TV som betyder att du bestämmer tiden och kameran räknar ut hur stor bländaröppningen behöver vara.
Prova dig fram och experimentera lite, så förstår du snart hur det hänger ihop. Det känns lite skrämmande i början men det ger sig efter lite övning.

Tulpanerna är fotade med ett lägre F-stopp nummer för att få bakgrunden mer suddig. Då får ögat fokus på tulpanerna som var tanken med bilden.
Hoppas jag inte rört till det för mycket men när du känner att du behärskar de halvautomatiska lägena på din kamera, då är det dags att gå över helt på manuellt läge. Och då blir det helt och hållet du själv som bestämmer allt!

 

Öva och ha kul!

Lämna ett svar

Stäng meny
×
×

Kundvagn