fbpx

Laga dina gamla foton

Laga dina gamla foton

Laga dina gamla foton kan det vara något?

Har du liksom jag en låda full med gamla foton från förr som ligger gömda i en byrålåda? Det finns antagligen i var familjs gömmor som man fått av mamma, mormor eller annan släkting. Och där blir de ofta bortglömda tills ingen längre vet vilka som är på fotografierna. Men varför inte ändra på det? Det är ju superkul att titta på gamla bilder och det känns också som ett ansvar man har att lämna vidare till nästa generation. Min mamma dog 2003 och om ni bara visste hur många frågor jag har som jag aldrig kommer få ett svar på. Eftersom det inte heller är jättevanligt att någon har skrivit på baksidan av fotografierna, får man heller inga ledtrådar. Jag fick aldrig möjligheten att träffa min mormor eftersom hon dog när jag var ett par månader gammal. Då var jag inte gammal nog att veta att hon var just min mormor. Men jag hann få ett guldhjärta av henne som halsband och som dopgåva. Så det är det enda minnet jag har av henne.

Högt värde

Att laga gamla foton är av värde av flera anledningar.

  • För det första kan gamla foton vara mycket viktiga och kära för människor, eftersom de ofta ger oss viktiga minnen och personliga erfarenheter. Att återställa skadade foton kan därför hjälpa till att bevara dessa minnen och göra dem tillgängliga för många generationer framåt..
  • För det andra kan gamla foton vara viktiga kulturella dokument som representerar en bit av vår historia och vårt arv. Genom att reparera och bevara gamla foton kan vi se till att vår historia och vårt kulturarv bevaras .
  • För det tredje kan gamla foton ha ett estetiskt värde. Många gamla foton är vackra konstverk som har tagits av skickliga fotografer och som har en unik charm och karaktär. Att återställa skadade foton kan hjälpa till att återställa deras estetiska kvalitet och göra dem till ännu mer imponerande konstverk. Tänk vad spännande att kunna göra en förstoring av en bild som skapades för väldigt längesen!

Slutligen kan att laga gamla foton också ha en emotionell betydelse för människor. Att se gamla foton i sitt återställda tillstånd kan ge en stark känsla av nostalgi.

Sammanfattningsvis är att laga gamla foton av värde av många olika anledningar. Det kan hjälpa till att bevara minnen, kulturellt arv, estetiska kvaliteter och emotionella upplevelser för framtida familjemedlemmar.

Den gamla fotolådan

Så med lådan i knät hittade jag ett foto av henne där hon var hos fotografen, uppklädd och fin dagen till ära. Det var väldigt högtidligt förr när man skull låta sig fotograferas på den tiden. Med den tidens utrustning blev man tillsagd att vara absolut stilla för bilderna skulle bli skarpa. Och då kan man förstå att många på bilder från förr, ser människorna väldigt allvarliga ut. Om du är nyfiken på hur det kunde vara på den tiden kan ni se filmen ”Maria Larssons eviga ögonblick” från 2008, läs mer om den här. Då jag är lite ”nördig” på allt som har med foto att göra så är jag nyfiken på den historiska utveckling av fotografering. Det äldsta idag bevarade fotografiet (Utsikt från fönstret i Le Gras) producerades 1826 eller 1827 av Joseph Nicéphore Niépce. Bilden krävde en exponeringstid på åtta timmar, vilket medförde att byggnaderna på den otydliga bilden blev belysta från två håll.  Denna text har jag lånat från wikipedia, mer om det kan du läsa här.
Tur att det gått framåt sedan dess!

Men det som är gammalt och skavt kan man ju göra fint igen, alltså renovera! Så jag tog den gamla bilden med mormor som var i svartvitt och satte mig vid skrivbordet. Först skannade jag in bilden högupplöst och sen började magin. Jag blev faktiskt väldigt nöjd om jag får säga det själv. Se själva nedan på före och-efterbilderna.

Restaurering gamla fotografier kvinna i pärlhalsband

Välkommen till vår fotorestaureringstjänst! Vi erbjuder professionell återställning av gamla foton för att hjälpa dig att bevara dina minnen för framtida generationer. Är det så att du vill ha hjälp med dina gamla fotografier är du välkomna att höra av dig. Jag använder avancerade verktyg och tekniker för att reparera revor, bucklor, fläckar och andra skador på dina foton. Prisbilden kan se olika ut beroende på vad som behöver göras med fotografiet.

gamla fotografier på ett bord

Till sist önskar jag dig en underbar helg!

XOXO

Kram Anita