Warning: set_time_limit(): Cannot set max execution time limit due to system policy in /customers/7/5/4/frejahouse.se/httpd.www/wp-content/plugins/swift-performance/performance.php on line 2810 Laga dina gamla foton - Din fotograf i Skaraborg med säte i Skövde

Laga dina gamla foton

Laga dina gamla foton

Laga dina gamla foton kan det vara något?

Har du liksom jag en låda full med gamla foton från förr som ligger gömda i en byrålåda? Det finns antagligen i var familjs gömmor som man fått av mamma, mormor eller annan släkting. Och där blir de ofta bortglömda tills ingen längre vet vilka som är på fotografierna. Men varför inte ändra på det? Det är ju superkul att titta på gamla bilder och det känns också som ett ansvar man har att lämna vidare till nästa generation. Min mamma dog 2003 och om ni bara visste hur många frågor jag har som jag aldrig kommer få ett svar på. Eftersom det inte heller är jättevanligt att någon har skrivit på baksidan av fotografierna, får man heller inga ledtrådar. Jag fick aldrig möjligheten att träffa min mormor eftersom hon dog när jag var ett par månader gammal. Då var jag inte gammal nog att veta att hon var just min mormor. Men jag hann få ett guldhjärta av henne som halsband och som dopgåva. Så det är det enda minnet jag har av henne.

 

Men så hittade jag ett foto av henne där hon var hos fotografen, uppklädd och fin dagen till ära. Det var väldigt högtidligt förr när man skull låta sig fotograferas på den tiden. Med den tidens utrustning blev man tillsagd att vara absolut stilla för bilderna skulle bli skarpa. Och då kan man förstå att många på bilder från förr, ser människorna väldigt allvarliga ut. Om du är nyfiken på hur det kunde vara på den tiden kan ni se filmen ”Maria Larssons eviga ögonblick” från 2008, läs mer om den här. Då jag är lite ”nördig” på allt som har med foto att göra så är jag nyfiken på den historiska utveckling av fotografering. Det äldsta idag bevarade fotografiet (Utsikt från fönstret i Le Gras) producerades 1826 eller 1827 av Joseph Nicéphore Niépce. Bilden krävde en exponeringstid på åtta timmar, vilket medförde att byggnaderna på den otydliga bilden blev belysta från två håll.  Denna text har jag lånat från wikipedia, mer om det kan du läsa här.
Tur att det gått framåt sedan dess!

Men det som är gammalt och skavt kan man ju göra fint igen, alltså renovera! Så jag tog den gamla bilden med mormor som var i svartvitt och satte mig vid skrivbordet. Först skannade jag in bilden högupplöst och sen började magin. Jag blev faktiskt väldigt nöjd om jag får säga det själv. Se själva nedan på före och-efterbilderna.

Restaurering gamla fotografier kvinna i pärlhalsband

Är det så att du vill ha hjälp med dina gamla fotografier är du välkomna att höra av dig.

gamla fotografier på ett bord

Till sist önskar jag dig en underbar helg!

XOXO

Kram Anita