fbpx

Hur ska man välja fotograf i Skövde?

Hur ska man välja fotograf i Skövde?

Låt oss säga att du har bestämt dig för att göra en fotografering i Skövde. Oavsett vad för slags fotografering du tänker dig vill du ju veta vilka fotografer det finns att välja bland. Det finns många med mig som älskar att skapa vackra bilder till olika ändamål. Några arbetar mest med produktfotografering åt andra företag. Men det finns de som erbjuder många olika tjänster, precis som jag gör.  Eftersom vi har många studenter i Skövde är det många som också söker en fotograf för ett foto till körkort också. Barnfotograferingar står också högt på mångas önskelista och barnen växer fort,  så man vill ju gärna ha fina bilder från det att de är små och uppåt.

Att tänka på

Barn är underbara att fotografera samtidigt som de lätt kan tappa tålamodet i studion. Här gäller det att vara snabb och ha förberett innan själva fotograferingen. Man vill att allt ska gå smidigt och lätt såklart. Jag har varit med om att barn faktiskt inte vill delta och det går inte att tvinga fram lusten vid en barnfotografering. Då får man antingen ta en snackpaus och försöka på nytt. Och funkar inte det, ja då får man helt enkelt boka om fotograferingen. Det är lätt att glömma bort att barnet är i en ny ovanlig miljö och det kan ibland kännas otryggt och  ovant.

När man söker en barnfotograf i Skövde så spelar det säkert också stor roll hur nära man bor. Barnet orkar kanske inte sitta i en bil allt för länge innan man kommer fram till fotografen. Eller så kan det vara så att vissa inte har något problem med det alls, alla är ju olika såklart.

Mutor

Jag kommer ihåg när jag en gång skulle fotografera mitt eget barnbarn som hade tröttnat för länge sen. Det blev många mutor för att han skulle ställa upp. Till slut sa jag att om du bara är med lite till, så ska du få en krona för varje bild jag tar. Jag såg glimten i hans ögon när han förstod att han skulle bli en smått förmögen liten herre som då inte ens hade börjat få veckopeng ännu. Så jag körde på under glada hejarop tills han slutligen sa, nu har du förbrukat alla dina pengar mormor! Så vi kramade om varandra, stängde dörren till studion och gick och fikade istället. Men jag som barnfotograf hade fått de bilder som senare blev till vackra väggförstoringar.

barnfotograf-i skovdeFrejahouse photography fine art

Inför fotograferingen

När det handlar om barnfotografering så  kan det vara bra att veta:

 • Kom med barnet mätt och belåtet.
 • Ta med barnets favoritleksak eller snuttefilt.
 • Ren och hel är basic vid en fotografering.
 • Ta gärna med lite olika sorters kläder att byta med.
 • Ett litet barn vet inte vad en fotograf är, så förbered med att ni ska åka till en rolig plats med spännande saker att titta på. I min studio finns leksaker och andra roliga föremål.
 • Är vi ute och fotograferar så blir det naturen som får stå för spännande miljöer att leka i.
 • Vid familjefoto så blir det så fint när hela familjen har kläder som harmonierar i färger och ton. Undvik mönstrade, randiga kläder, det kan lätt ta fokus från er som är med på bilden.
 • I min studio finns ombytesrum och toalett och gott om plats att sjunka ner och pausa en stund.
 • Barnfötter är ju bland det gulligaste som finns, jag brukar föreslå att vi fotar barfota om det går bra.

barnfoto flicka rosa princessa Frejahouse photography i skövde

 

Själva valet

Hur ska man då välja rätt fotograf i Skövde? Det finns många saker som påverkar vilken fotograf du till slut väljer.  Några saker som kan påverka ditt val är.

 • Bildstil. Vad gillar du för slags bilder? Alla fotografer har sin speciella signaturstil. Det finns allt från klassiska bilder till mer fine art (lite mer som konstfotografier, se exempel här)
 • Var finns fotografen?
 • Tillgänglighet?
 • Serviceutbud. Kan du få hjälp med professionella utskrifter, väggförstoringar, album mm?
 • Hur mycket tid lägger fotografen på bildbehandling? Bildbehandling kan jämföras med att framkalla själva bilden och tar lika lång tid som att fotografera om inte längre.
 • När kan bilderna levereras och hur?
 • Hur får du använda de bilder du köpt? ( fotografier får inte förvanskas eller spridas hur som helst pga upphovsrätten)

Låt inte endast priset bli det som avgör vem du väljer. Att be fotografen dumpa sitt pris är som att be en konstnär att måla en halv tavla. En fotografs utrustning kostar mycket pengar och är viktiga ”verktyg” för att skapa fina fotografier. Och det är precis som med vilken hantverkare som helst, det finns skillnader i kunskap och skicklighet. Och det kända uttrycket ”du får vad du betalar för” stämmer bra. Till sist, lycka till med din fotografering och kom ihåg att det är bland den bästa investeringen du kan göra. Det är ögonblicksbilder som ALDRIG kommer tillbaka och som många kan njuta av i minst hundra år framåt.

Önskar dig en helt underbar helg!

XOXO
Kram Anita